Op dinsdag 24 augustus 1886 werd het witte kerkje in Zijldijk ingewijd door dominee Meijering. Het werd gebruikt door de “Christelijk gereformeerde gemeente”. In 1892 werd dat door samenvoeging van kerken veranderd in “gereformeerde kerk”. In 2009 besloot de Kerkenraad de kerk te verkopen. Het witte kerkje bleef een ontmoetingsplek, het werd een zorgkerk. Jonge mensen en hun ouders /verzorgers beleefden er fijne en leerzame uren. In 2020 is de kerk geschikt gemaakt als vakantiehuis en vergader/werklocatie. Het blijft een plek waar mensen graag naar toe gaan. Al meer dan 130 jaar! Waar genoten wordt van de rust die het gebouw en de omgeving uitstralen.
Zijldijk (Gronings: Zieldiek) is een dorp in de gemeente Eemsdelta in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telde op 1 januari 2020 175 inwoners.
Tot 1990 behoorde Zijldijk tot de zelfstandige gemeente 't Zandt, die toen opging in de gemeente Loppersum. Deze gemeente is per 1 januari 2021 weer samengevoegd met Appingedam en Delfzijl tot de gemeente Eemsdelta. De plaatsnaam verwijst naar de verdwenen uitwateringssluis (zijl) van de nu verzande rivier de Fivel.
Het dorp ligt in het noorden van de gemeente Eemsdelta en is op en rond een dijk gebouwd van de Fivelboezem. Zijldijk is van oorsprong als lintdorp gebouwd en vormt een dubbeldorp met Oosternieland, dat is gelegen in de gemeente Het Hogeland.